Lokeren
03.08.2021
meer foto's ...
alt=

De storm van zondag 3 augustus 1986

dinsdag 3 augustus 2021 om 06:35 door Rony

Het is vandaag 35 jaar geleden dat het noodweer lelijk huis hield in een deel van het Waasland. Ook Lokeren en de Lokerse Feesten werden toen getroffen door dit weer.

Zondagavond 3 augustus 1986, breekt rond 18u boven Lokeren een storm los. Het onweer, de regen, de enorme hagelballen en de orkaan richten enorme schade aan in Lokeren en omgeving. Er sneuvelen heel wat bomen en een tribune van Sporting Lokeren raakt beschadigd.
Ook de Lokerse Feesten op de Oude Vismijn worden niet gespaard. De geluidsboxen worden omvergeblazen en de regen maakt de geluidsinstallatie onklaar.
Rond 19u heeft men een overzicht over de omvangrijke schade op de Oude Vismijn en men is van plan om het programma die avond af te gelasten.
Ook op radio Lora worden de luisteraars geïnformeerd over de feiten, live vanuit de tot radiostudio omgebouwde gele bus, waarin ook alle interviews met de artiesten gebeuren tijdens de feestweek.
De groepen wordt gevraagd hun optreden te verschuiven naar de dinsdagavond. The Crew en The Kids gaan akkoord maar Dana Gillespie, die op dinsdag nog elders moet spelen maakt nog voorbehoud.
Rond 21u is de hemel opgeklaard en komt het publiek toe. The Crew wil wel optreden en o.a. dankzij de Lokerse groep HellFire wordt er achteraan de Vismijn een klein podium gemaakt.
Terwijl HellFire hun technische installatie klaarmaakt, zorgt radio Lora ondertussen voor muziek en worden er via de installatie allerlei berichten omgeroepen dat wellicht The Crew en Dana Gillespie toch nog gaan optreden. Er wordt ook gevraagd aan mensen, indien ze dat wensen, giften kunnen deponeren in een daarvoor bestemde ton aan het noodpodium, dit geimproviseerd hulpfonds levert zo'n 200.000 Belgische frank op.
Om 22u45 klinken de eerste noten van The Crew door de boxen. De organisatie van de Lokerse Feesten doet ondertussen een poging om Herman Schueremans te bereiken om het podium van Torhout of Werchter naar Lokeren te krijgen. De geluidsman Marc Bissaert weigert immers om nog verder te werken op het oude poidum omdat het materiaal in slechte staat verkeert door de storm en gevaarlijk is voor de artiesten.
Na The Crew treedt Dana Gillespie ook nog op, dankzij de hulp van de Lokerse groep HellFire, die trouwens ook zomaar optrad en hun installatie lieten gebruiken.
De dinsdag was vroeger altijd een rustdag van de Lokerse Feesten maar in 1986 werd die gebruikt als inhaaldag voor de zondag. The Crew traden nog eens op en zij genoten van bij het begin van hun optreden. Daarna kwamen Ludo Mariman en The Kids, die eerder beslist hadden om uit elkaar te gaan en dus één van de laatste keren een optreden gaven, wat de fans dan ook ontroerde.
Facebook Twitter
Bron: Axiradio